Sisäilmaa valvomalla voidaan säästää rahaa sekä välttää terveysongelmia. Nollgen ratkaisuilla kiinteistöjen ilmanlaadun tarkkailu onnistuu reaaliaikaisesti.
TEKSTI MOONA LAAKSO KUVA SAMI PULKKINEN
Kokoushuoneessa on tunkkaista, on vaikea keskittyä. Työntekijä toisensa jälkeen sairastuu ja työt kasaantuvat. Sisäilma aiheuttaa yhä enenevissä määrin ongelmia niin työpaikoilla, julkisissa tiloissa kuin kodeissa.
Nollge by JNT:n luomalla palvelulla sisäilman laatua voidaan tarkkailla reaaliaikaisesti.
– Viime vuosina on huomattu, että hiilidioksidin tason noustessa, myös virukset leviävät helpommin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja joissain Euroopan maissa vaaditaan, että julkisissa tiloissa hiilidioksidin tasoa pitää seurata, kertoo Nollgen osastopäällikkö Stefan Skytte.
Hiilidioksiditason lisäksi Nollgen tarjoaman palvelun avulla voidaan myös mitata sisätilojen lämpötilaa ja ilmankosteutta. Energiakriisin myötä lämpötilojen tarkkailusta on tullut entistä tärkeämpää.
– Juuri nyt jokaisen meistä pitäisi säästää energiakuluissa. Jotkin sisäilman epäpuhtaudet voivat lisätä sairastumisriskiä; ohimenevien hengitystieoireiden lisäksi pitkäaikainen altistuminen rakennuksissa, joissa on merkittäviä kosteus- ja mikrobivaurioita, voi esimerkiksi lisätä astman kehittymisen riskiä.
Palvelu soveltuu kiinteistönomistajille, sillä se käy kaikkiin tiloihin. Se helpottaa seurantaa etenkin isoissa kiinteistöissä tai vuokratuissa asunnoissa ja kiinteistöissä.
Täysin langattomasti
Nollgen palvelut mittaavat sisäilman laatua antureiden avulla. Kiinteistöanturit asennetaan haluttuun paikkaan sisätiloihin.
– Anturit toimivat täysin langattomasti, mikä tarkoittaa sitä, ettei niitä tarvitse kytkeä sähkö- tai wifi-verkkoon eikä palvelu vaadi erillistä SIM-korttia. Antureiden akun kesto on jopa viisi vuotta ja antureista on yhteys Sigfox-verkkoon, joka on ainoastaan IoT-sensoreille rakennettu oma langaton verkko. Ei tarvitse huolehtia siitä, että samaa dataa menee yrityksen oman dataverkon kautta, mikä saattaisi olla tietoturvariski, Skytte kertoo.
Antureiden lähettämää dataa voi seurata periaatteessa mistä vain web-sovelluksen kautta.
– Ohjelman kautta voi myös asettaa hälytysrajan. Jos esimerkiksi lämpötila laskee tietyn rajan alle, tai hiilidioksidin tai ilmankosteuden taso nousee, siitä tulee hälytys. Etänä seuraaminen mahdollistaa sen, että jos jotain tapahtuu, siihen pystyy reagoimaan välittömästi.
Asennuksen helppouden, palvelun langattomuuden ja joustavuuden lisäksi hinnat ovat kilpailukykyiset. Monista muista toimijoista poiketen Nollgella ei ole kuukausimaksuja. Perusmallin, missä on lämpötila- ja ilmankosteusmittari, saa noin sadalla eurolla.
Samalla sovelluksella pystyy seuraamaan useita kiinteistöjä. Antureita voi myös asettaa kiinteistössä eri huoneisiin, tai niitä voi tarpeen tullen siirrellä, sillä eri huoneissa voi vallita erilaiset olosuhteet.
– Jos työpaikoilla työntekijöiltä tulee sisäilmasta valituksia, anturit ovat helppo tapa seurata sisäilman laatua. Vastauksia saadaan heti, sillä anturit rupeavat puolen tunnin sisällä mittaamaan ja lähettämään tietoa.
Artikkeli julkaistiin Content Housen tuottamassa kaupallisessa Kiinteistö-julkaisussa, joka jaeltiin Helsingin Sanomien yhteydessä 11.01.2023
Yksi kommentti artikkeliin ”Sisäilma – paras ystävä vai pahin vihollinen?”