Kodin ilmastointi ja tupakanpoltto

Kodin ilmastointi ja tupakanpoltto

Tupakoidaanko teillä vielä kotona, tai käykö teillä joskus vieraita jotka tupakoivat. Oli niin tai näin, niin varmasti tiedätte, että tupakointi ei ole lainkaan terveellistä, ja tupakoitsijan oman terveyden lisäksi tupakansavu toimittaa haitalliset aineet myös lähellä oleville, ja asunnon ilmanvaihdon kautta myös eteenpäin. Mutta jos olet tupakoitsija, aina on mahdollisuus lopettaa – eikä koskaan ole liian myöhäistä. Nikotiinipussit tupakanpolton lopettamisen apuna on yksi mahdollinen vaihtoehto, tai tie poist tupruttelusta. Nikotiinipussit antavat sen entisen tupakoitsijan tarvitseman nikotiinin, mutta välistä vain poistetaan ne haitalliset tupakanpolttoon liittyvät haju, savu ja monet muut haitat.

Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia

Tupakoitsijat eivät aina muista ajatella toisia ihmisiä, jotka elävät tupakoitsijan välittömässä läheisyydessä, oman perheen jäseniä. Useimmat tupakoitsijat hyväksyvät kyllä tupakan vaarat omalle terveydelle, mutta samalla pitäisi myös muistaa huomioida muita ihmisiä omassa sosiaalisessa verkostossa, varsinkin niitä jotka eivät polta. Ja kotona ollessa, olisi yksinkertaisesta parasta siirtyä vähintäänkin ulos polttamaan. Mitä nuorempana tupakoinnin lopettaa, sitä nopeammin sairastumisen vaara vähenee. Selkeää hyötyä lopettamisesta on myöhemminkin, vaikka riski putoaa vuosi vuodelta hieman vähemmän. Ihmisen elimistö toimii aina siten, että se pyrkii pääsemään eroon haitallisista aineista kehossa, siksi häkä poistuukin elimistöstä muutamassa päivässä, mutta tupakanpolton ne pahemmat sisäelinongelmat korjaantuvat pidemmän ajan kuluessa. Tupakoinnin lopettaminen on todennäköisesti kaikkein eniten omaan terveyteen vaikuttava päätös, jonka voi tehdä itse.

Mutta jos lopetat tänään, parannat omia todennäköisyyksiä myös erilaisten valtiotautien suhteen – sillä jo parissa vuodessa niiden todennäköisyys on laskenut samalle tasolle, kuin niiden jotka eivät ole polttaneet. Kun lopetat tupakoinnin, sinulla tulee todennäköisesti enemmän nälkä. Nimittäin lopettamisen mukana kehoa alkaa toimia paremmin, syke laskee, veren happipitoisuus nousee ja keuhkoputkinen supistustila lakkaa – ääreisverenkierto paranee ja sitä kautta kädet ja jalat tuntuvat lämpimämmiltä. Tupakanpolton lopettaminen vahvistaa elimistöän puolustusjärjestelmää, sillä sen ei tarvitse enää taistella tupakan mukana tulevia haitallisia aineita vastaan. Samalla tulehduksia torjuvien solujen määrä elimistössä pääsee jälleen kasvamaan noin kuukaudessa.

Poista yksi stressin aiheuttaja – lopeta tupakointi

Monet tupakoitsijat selittävät polttavansa stresssin takia – mutta lääketieteellisesti tupakka on nimenomaan se, mikä aiheuttaa stressiä, joten tupakanpolton lopettamisen yhteydessä yksi isoa asia on, miten jatkossa käsitellä stressiä. Tupakoitsijat usein myös käyttävät tupakointia tekosyynä poistua tilanteista, ja tätäkin asiaa ja tilanteita varten tupakoitsijan tuleee miettiä uusia keinoja, jos oikeasti aikoo lopettaa tupakoinnin. Monelle nimittäin tupakasta on tullut enemmänkin tapa, ja keino jaksottaa omaa arkea – ilman tupakkaa keinovalikoima tulee kehittää uudelleen, ja nikotiinipussit ovat siinä työssä yksi apuväline. Tupakoijat nukkuvat vähemmän ja unenlaatu on heikompi. Unen laatu ja määrä paranevat lopettamisen jälkeen. Nesbittin paradoksi on, että kun tupakoija tupakoi, fysiologisesti hänen elimistönsä menee stressitilaan, mutta psyykkisesti hän kokee rentoutuvansa. Kaikki tietävät kokemuksesta, että jos olet nukkunut huonosti, seuraava päivä ei ole kovin kiva, eikä hommat tule tehtyä parhaalla mahdollisellatavalla – unella on iso merkitys elämänlaadun ja arjen suhteen.

Tupakointi ja ilmastointi

Asutko kerrostalossa, rivitalossa, tai vaikkapa omassa kodissasi omakotitalossa – jokatapauksessa kodin huoneissa on jonkinlainen ilmastointi. Sisäilman epäpuhtautena voi olla ulkoa tai muualta rakennuksesta rakennevuotojen tai väärin toimivan ilmanvaihdon seurauksena sisätiloihin kulkeutuva tupakansavu. Ympäristön tupakansavu on savukkeen ja muiden tupakkatuotteiden poltosta muodostuvien hiukkasten, aerosolien ja kaasujen seos. Tupakansavussa on yli 4 000 yksittäistä yhdistettä. Tupakansavu sisältää yli sata ihmiselle haitallista yhdistettä, joista syöpää aiheuttavia on ainakin neljäkymmentä. Jos olet tupakoitsija kerrostalossa ja poltat sisällä, on hyvä tietää, että tupakansavun hajukynnys on erittäin alhainen, minkä vuoksi jo pieni pitoisuus voidaan havaita aistinvaraisesti. Mikäli tupakanhajua todetaan huoneistossa, jossa ei tupakoida, voidaan kiinteistön omistaja velvoittaa selvittämään ongelman syy ja ryhtymään toimenpiteisiin. Toimenpiteisiin voidaan kuitenkin velvoittaa vain, mikäli haju kulkeutuu huoneistoon rakenteiden läpi tai ilmanvaihdon kautta.

Tupakoinnin jäljet ovat nähtävillä vielä vuosienkin jälkeen asunnoissa, missä on tupakoitu sisällä ja kaiken tupakoinnista johtuvien jälkien poissaaminen voi joskus osoittautua mahdottomaksi tehtäväksi ilman kaikkien sisäpintoja ja ilmastointikanavien uusimista – ja varsinkin asuntokauppojen yhteydessä tupakoitu asunto voi olla vaikea kohde myyjälle ilman, että asunnossa tehdään kunnollista sisäremonttia – sama asia tulee esille autokaupassa, mikäli myytävä auto on ollut tupakoitsijalla, joka on polttanut autossa. Jo nämä kaksi esimerkkiä kertovat, että tupakoimalla väärässä paikassa voi saada aikaiseksi tuhoa omalle omaisuudelle, tai ainakin sen omaisuuden arvolle.

Tämä tupakansavu on se kenties pahin asia. Se että tupakoitsija itse hyväksyy omalla kohdallaan tupakan tuhon, ei anna oikeutta tehdä sitä samaan päätöstä toisten puolesta – passiivinen tupakointi onkin paljon pahempi ongelma: Lapsilla passiivinen tupakointi lisää keskikorvainfektioita, alempia hengitystieinfektioita, astmaa ja kätkytkuolemia; aikuisilla astmaa, keuhkoahtaumatautia, keuhkosyöpää sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Raskaana olevien altistuminen passiiviselle tupakoinnille johtaa sikiön kavuhäiriöön ja voi johtaa elinjärjestelmien kehityshäiriöihin.

Kuitenkin noin kymmenkunta prosenttia suomalaisista aikuisista vielä tupakoi – ja vähintä olisi saada sen tupakointi tapahtumaan ulkona, tai sitten jos olet itse tupakoitsija, mitä jos kokeilisit nikotiinipusseja ja oman arjen muokkaamista siten, että ottaisi toiset ihmiset entistä paremmin huomioon?


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Kodin ilmastointi ja tupakanpoltto”

Vastaa