Unen määrä ja laatu ovat suoraan yhteydessä koko perheen hyvinvointiin. Uni on tärkeää kaikille. Kun vanhemmat ja lapsi nukkuvat hyvin, voitte paremmin ja mieliala on hyvä. Väsyneenä on vaikea pysyä positiivisena ja suoriutua arjen kiireistä. Aikuisen suositeltu unimäärä on 7-9 tuntia yössä. Unimäärä on kuitenkin hyvin yksilöllinen. Alle 6 tunnin unet ovat tutkitusti terveydelle haitallisia, tapaturma-alttius kasvaa, altistuu sydän- ja verisuonitaudeille ja ennenaikainen kuolema on todennäköisempi.
Kun nukut liian vähän:
- Olet altis tapaturmille
- Mielesi tekee syödä epäterveellisesti
- Vastustuskyky heikkenee
- Mielialasi heikkenee
- Käytät enemmän päihteitä
- Painonhallinta on hankalaa, sokeriaineenvaihdunta häiriintyy
Edistä nukahtamistasi
Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio sekä liikunta auttavat nukkumaan paremmin. Jos kärsit kuitenkin univaikeuksista, mieti nämä asiat Päivän aikana kuntoon. Syö kevyt iltapala. Jos ilta-ateria on liian tuhti, voi se heikentää unen laatua. Vältä syömästä liikaa sokeripitoista ruokaa tai juomasta kofeiinipitoisia juomia ennen nukkumista. Huolehdi nukkumisen hygieniasta, varmista että makuuhuone on tuuletettu ja petivaatteet ovat puhtaat ja raikkaat. Rauhoita ilta, vältä kovaa rasitusta ennen nukkumista. Esimerkiksi kova urheilusuoritus voi heikentää unen saamista. Tv ja älylaitteet kannattaa sammuttaa hyvissä ajoin ennen nukahtamista. Varsinkin puhelimen valo pitää aivot pirteänä. Jos murehdit päivän tapahtumia öisin, yritä selvittää ne ennen nukkumista.
Lasten uniongelmat
Lasten unen tarve on riippuvainen iästä. Eri ikäisille on omat tarkemmat uniohjeensa. Lapsen kehitykselle riittävä uni on ehdottoman tärkeää, levossa aivot kehittyvät. Yksi eniten kuormittavia ongelmia lapsiperheille on juurikin perheen uniongelmat. Vaikka lapsi nukkuisikin riittävästi, voi unenhäiriöt johtaa vanhempien unenpuutteeseen.
Lasten uniongelmia voivat olla:
- Yöheräily
- vaikeus rauhoittua iltaisin
- Liian aikaisin herääminen
- Vauvoilla uniassosisaatio
- Leikki-ikäisellä painajaiset tai kauhukohtaukset
- Unissakävely
Lapsen unenmäärä on yksilöllinen kuten aikuisella, mutta hyvä sääntö on että taaperoille 12 unet ovat sopivat. Kouluikäinen tarvitsee unta noin 10 tuntia. Päiväunien tarve vähenee iän myötä. Yleensä noin 4 vuotias voi pärjätä ilman päiväunia.
Vastasyntyneen lapsen vuorokausirytmi ei ole kehittynyt, vasta noin puolivuotias alkaa hahmottaa päivän ja yön rytmissään. Tätä rytmiä voi yrittää pehmeästi ohjailla oikeaan suuntaan, jos näyttää siltä ettei päivärytmistä meinaa saada kiinni.
Leikki-ikäisellä lapsella päiväunet auttavat jaksamaan päivän touhut. Tutkimukset kertovat että 1.5 tunnin unet päiväaikaan parantavat motorisen ja taitomuistin kehittymistä. Kaikki lapset eivät kuitenkaan nukahda päiväunille tai päiväuni häiritsee iltaunille nukahtamista. Tällöin lasta ei tule vaatia päiväunille, vaan pieni rauhoittumisen hetki päivällä riittää. Lukekaa kirja tai kuunnelkaa rauhallista musiikkia, mikä keino teille tuntuu toimivan Parhaiten kannattaa kokeilla.
Lasten uniongelmien ehkäisy alkaa jo päivällä. Säännöllinen päivärytmi ja riittävät virikkeet ikätasolle sopivasti, takaavat levollisen unen illalla. Tutut ilta rutiinit kertovat lapselle, että kohta on aika rauhoittua nukkumaan. Vanhemmilta vaaditaan järjestelmällisyyttä ja kärsivällisyyttä toteuttaa lasten iltarutiinit.
Joskus lasten uniongelmat voivat johtua terveydellisistä haitoista tai sairauksista. Esimerkiksi liian suuret kitarisat tai vaikka raudanpuutos aiheuttavat uniongelmia. Jos epäilet terveydellistä ongelmaa ota yhteys lääkäriin. Uniongelmia kannattaa aina lähteä selvittämään, ettei perheen jaksaminen vaarannu.
3 kommenttia artikkeliin ”Perheen uni”