Oman kodin kehittäminen itselle paremmaksi paikaksi elää

Oman kodin kehittäminen itselle paremmaksi paikaksi elää

Omassa kodissa on olo kuin olisi omassa linnassa -tai niin ainakin vanha sanonta kertoo. Joskus vain meidän pitää vertailla lainamarkkinoiden tarjontaa löytääksemme edullisen lainan, jolla voimme parantaa oman kotimme olosuhteita. Mitä nykyaikaisia keinoja löytyy markkinoilta?

Kodin sisäilmalla on merkittävä vaikutus asukkaiden hyvinvoinnille ja terveydelle. Huono sisäilma ja toimimaton ilmanvaihto aiheuttavat oireita niin asukkaille kuin kodillekin. Valitettavan usein ilmanvaihdon ongelmat jäävät  tunnistamatta ja korjaamatta. Ne ilmenevät sisäilmaongelmina vasta liian myöhään aiheuttaen taloyhtiölle ja sen asukkaille kertaantuvia korjauskustannuksia.

Viisi helppoa vinkkiä kodin sisäilman parantamiseen

Puhdistamalla säännöllisesti kodin sisäilmaa voimme ehkäistä tehokkaammin haitallisten mikrobien ja homeen kasvua, jolloin pystymme myös huolehtimaan paremmin hengityselimien ja koko kehon hyvinvoinnista. On sanomattakin selvää, että ilma jota hengitämme toimii keuhkojemme polttoaineena. Siksi onkin tärkeää varmistaa, että hengittämämme ilman ja erityisesti kotimme sisäilman laatu olisi mahdollisimman korkealuokkaista.

Joskus kodin parantamiseen tarvitaan rahaa, joten oma kohtainen sijoittaminen saattaa olla tarpeen, kenties valuuttamarkkinoilla sijoittaen?

Tuuleta kotiasi säännöllisesti

Aamun ensimmäiset tunnit ovat ihanteellinen ajankohta kodin sisäilman tuulettamiseen. Raikas ulkoilma ja kevyt tuulenvire auttavat puhdistamaan ja tuulettamaan yön ajan seisonutta sisäilmaa luonnollisella tavalla.

Vältä ilmanlaatua huonontavien kemikaalien käyttöä

On tärkeää oppia tunnistamaan, millaisia kemikaaleja on turvallista käyttää sisäilmassa ja millaisia taas ei. Usko tai älä, monet lähes päivittäin käytettävät tuotteet laskevat sisäilman laatua ja voivat olla haitallisia myös terveydelle.

Hanki kotiisi enemmän kasveja

Kasvien tuottaman fotosynteesin lisäksi jotkut kasvit pystyvät myös eliminoimaan sisäilmasta ilmanlaatua heikentäviä ja saastuttavia bakteereja ja mikrobeja.

Sisäilmaa puhdistavat kasvit

Tehokkaimpia ilman puhdistajia ovat nopeakasvuiset, rehevät ja hyvinvoivat viherkasvit.

Kasvit kannattaa istuttaa tarpeeksi isoon ruukkuun ja ilmavaan multaan, jotta ne pääsevät työskentelemään tehokkaasti sisäilman hyväksi. Myös riittävä valo on kasveille tärkeää.

Huoneilmaa puhdistavat tehokkaasti esimerkiksi

 • anopinkieli
 • gerbera
 • kaarisulkasaniainen
 • kirjo- ja viirivehka
 • krysanteemi
 • kulta- ja vuoripalmu
 • kultaköynnös
 • limoviikuna
 • liuska-aralia
 • muratti
 • rönsylilja
 • traakkipuu.

Ilmankosteutta lisäävät huonekasvit

Kasvit lisäävät ilmankosteutta haihduttamalla huoneilmaan kasteluveden vesihöyryjä. Huoneilman kosteus on tärkeää etenkin kuivaan talviaikaan. Riittävän kostea huoneilma helpottaa kuivasta ihosta kärsiviä ja taltuttaa sähköisiä hiuksia ja tekstiilejä.

Ryhmäksi istutetut kasvit kosteuttavat ilmaa tehokkaimmin.

Tehokkaimpia ilmankosteuttajia ovat ohutlehtiset kasvit, jotka viihtyvät kostealla alustalla.

Ilmankosteutta lisäävät esimerkiksi

 • fiikus
 • gerbera
 • sulkasaniainen
 • kulta- ja pensaspalmu
 • kultaköynnös
 • kääpiöbanaani
 • muratti
 • traakkipuut.

Tarkkaile kodin kosteusprosenttia

Lämpötilojen vaihtelut sekä alituinen ilmastoinnin ja lämmityksen käyttäminen altistavat kotia liialliselle kosteudelle. Jos kodistasi löytyy suurille lämpötilamuutoksille ja kosteudelle sekä sen myötä homeelle altistuvia paikkoja (esimerkiksi kellari ja ullakko), ilmankuivaimen asentaminen näihin huoneisiin voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Huoneilman kosteus vaihtelee vuodenajan ja sään mukaan.

Kuiva sisäilma aiheuttaa ja lisää hengitysteiden, silmien limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Se myös heikentää liman poistumista hengitysteistä. Tämä puolestaan lisää limakalvojen tulehdusriskiä.  

Liian kostea sisäilma puolestaan aiheuttaa pahimmillaan home- ja kosteusvaurioita. Näistä voi seurata vakavia terveysongelmia. Huoneilman kosteus ei saa olla pitkäkestoisesti niin suuri, että siitä aiheutuu mikrobikasvun riskiä rakenteissa, laitteissa tai niiden pinnoilla.  

Kodin energiatehokkuus kuntoon

Asujan kannalta miellyttävimmässä kodissa sisäilma tuntuu raikkaalta ja puhtaalta, eikä kovimmillakaan paukkupakkasilla tarvitse kärsiä vedon tunteesta. Uusissa taloissa energiatehokkuus on luonnollisesti kohdallaan, mutta vanhemmat rakennukset ovat ehtineet nähdä aikaa sen verran, että pienet tarkistukset energiatehokkuudessa saattavat olla toisinaan paikallaan, mikäli parannuksia ei ole vielä ehditty tehdä.

Ovien ja ikkunoiden saumojen tiivistäminen on yksi helpoimmista tavoista parantaa kodin energiatehokkuutta. Tiivistykset kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja uusia aina tarpeen vaatiessa. On hyvä muistaa, että ikkunatkin kuluvat ajan myötä esimerkiksi auringonvalon ja sääolosuhteiden vuoksi, joten tiivisteiden lisäksi myös karmien, lasien ja puitteiden kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti.

Jos vanhan talon energialasku tuntuu turhan suurelta, voi lisäeristyksestä olla joissain tapauksissa hyötyä energiakulujen pienentämisessä. Usein helpoin tapa kodin lisäeristämiseen on yläpohjan lisäeristys. Energiatehokkuutta parannettaessa on tärkeää ottaa huomioon, että kodin ilmanvaihto pysyy riittävän hyvällä tasolla. Lämmöneristyksen ja ilmanvaihdon parannussuunnitelmissa kannattaa aina hyödyntää asiantuntijoiden apua.

Suomalaisia perinteitä

Muistoilmoitus on perinteinen suomalainen tapa ilmoittaa läheisen poismenosta, siunaustilaisuuden ajankohdasta ja kutsua muistotilaisuuteen. Esimerkiksi Lohjan aluueella muistokirjoitus tai kuolinilmoitus on mahdollista julkaista Ykkös-Lohjassa aina keskiviikkoisin, ja ilmoitus tavoittaa hyvin koko Lohjan sekä maksuttoman verkkolehden kautta sukulaiset pidemmänkin matkan takaa.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa