Minkä ikäinen lapsi voi jäädä yksin kotiin?  

Minkä ikäinen lapsi voi jäädä yksin kotiin?  

Kun lapsi kasvaa lähemmäs kouluikää, voivat vanhemmat jossain vaiheessa alkaa miettiä, milloin lapsi voi viettää aikaansa yksin kotona ilman vanhemman läsnäoloa. Suomen laki ei määrittele ikää, joka kertoisi hyvän aloitusiän. Kaikki lapset ovat erilaisia ja toinen voi olla itsenäisempi kuin toinen. Jokainen perhe määrittelee omat säännöt, lapsen valmiuksien mukaan. Kuitenkin hyvä sääntö on, että ala-aste ikäinen on liian nuori viettämään päivänsä yksin.  

Kun lapsi tulee kouluikään, voi hän itse toivoa miten toimitaan. 1- ja 2 luokan oppilaille tarjotaan nykyään aamu- ja iltapäiväkerho toimintaa. Tästä vanhemmat lapset voivat viettää aikaansa yksin kotona tai turvallisen tutun aikuisen seurassa. Yksinoloa täytyy harjoitella, ja varmistaa että lapsi osaa toimia arkipäivän askareissa tai mahdollisesti myös hätätilanteessa. Tilanteita voi harjoitella ja keskustelun avulla miettiä miten toimia, jos jotain sattuu ja kehen lapsi on yhteydessä. Aikuinen osaa lukea lapsen tunnetiloja Kun puhutaan yksin olemisesta. Onko lapsi iloinen ja innostunut, vai onko hän pelokas ja arka.  

Jos lapsi ei pidä yksinolosta, kannattaa miettiä yhdessä mieluisia vaihtoehtoja. Jos vanhemmat työskentelevät silloin kun lapsi palaa koulusta, miettikää olisiko sukulaisia tai ystäviä joiden kanssa viettää iltapäivän tunnit. Myös erilaisia kerhoja järjestetään esimerkiksi seurakunnan toimesta. Kannattaa tutustua oman paikkakunnan tarjontaan. Kolmas vaihtoehto on ottaa jokin harrastustoiminta iltapäivän ohjelmaan. Mistä lapsesi on kiinnostunut, aika kuluu mieleisen tekemisen parissa.  

Canva

Vaikka lapsi kasvaa nuoreksi, hän kaipaa aikuisen tukea ja huolenpitoa. Lapsen itsetunto on suoraan sidoksissa siihen millaista palautetta ja huolehtimista lapsi saa osakseen aikuiselta. Kun vanhemmat huolehtivat päivän sujuvuudesta ja ovat yhteydessä lapseen, vaikka ovat työpaikalla, lapsi tietää pärjäävänsä ja saa itseluottamusta. Kotitehtävät ja välipalat voidaan sopia jo edellisenä päivänä,  joten lapsi tietää kuinka toimia odotellessa muuta perhettä saapuvaksi. Kun saavut kotiin, muista huomioida lasta ja keskustella päivän tapahtumista. Lapsi voi reagoida monilla tavoilla yksinolon jälkeen. Hän voi olla vetäytyvä, ärtynyt tai takertua vanhempaan.  

Teini-ikään tultaessa lapsi kokeilee rajojaan ja alkaa itsenäistyä. Rajoista kannattaa keskustella ja miettiä yhdessä mitä nuori voi hoitaa itse. Kuitenkin yläkoululainen on vielä lapsi ja tarvitsee aikuisen tukea ja läsnäoloa. Lapsi voi yrittää irrottautua liian aikaisessa vaiheessa, mutta vanhempien tehtävä on vähän hidastella tätä prosessia. Yhteiset hetket ovat tärkeitä, joten aikuinen voi toisinaan vaatia nuorta osallistumaan perheen yhteisiin menoihin. Jokainen perhe sopii omat sääntönsä,  ja tässä aikuinen voi olla nuorelle esimerkkinä. Ilmoitetaan omista menoista molemmin puolin. Puhelimella on kätevää laittaa viesti jos on sopinut jotakin. Jokainen lapsi tarvitsee turvaa aikuiselta, oli sitten pieni tai iso.  

Vinkit yksinolon harjoitteluun  

  • Vanhemmat arvioivat itse sopivan iän jäädä kotiin, huomioiden lapsen tarpeet ja valmiudet 
  • Käykää yhdessä läpi, mitä kotona ollessa tulee ottaa huomioon  
  • Huolehdi että lapsella on helposti otettavissa syötävää 
  • Olkaa puhelimella yhteydessä kotiin 
  • Seuratkaa lapsen tunnetiloja hänen jäädessä yksin. Onko olo turvallinen?  
  • Myös yläkoululainen kaipaa vanhemman huomiota ja yhteistä aikaa. Älä anna lapsen aikuistua liian aikaisin. 

Lähteet

https://www.mll.fi/vanhemmille/vinkkeja-lapsiperheen-arkeen/voiko-lapsi-olla-yksin-kotona/ 


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Yksi kommentti artikkeliin ”Minkä ikäinen lapsi voi jäädä yksin kotiin?  ”

  1. Päivitysilmoitus: Perheen uni - eComfort

Vastaa