Lasten ruutuaika 

Lasten ruutuaika 

Ruutuaikaa on kaikenlainen medialaitteiden käyttö: tv, tietokone, padit, pelit ja puhelin. Tarkkaa aikaa ruutuajasta on vaikea sanoa, mutta tässä apuna on viralliset ohjeistukset. Keskustelkaa lasten kanssa ikätason mukaisesti ja sopikaa yhteiset koko perheen säännöt ruutuajalle. 

Kun lapsi katsoo ohjelmia ja käyttää älylaitteita, pitää vanhempien miettiä mitkä sisällöt ovat sopivia lapsen ikätasolle. Median kulutuksen määrä lapsilla täytyisi pysyä kohtuullisena ja yleinen suositus onkin 2-4 vuotiaille alle 1 tunti päivässä. Sitä vanhemmille ja koululaisille suositus on alle 2 tuntia päivässä (World Health Organization). Nykyisen tiedon mukaan alle 2- vuotiaat eivät hyödy ruutuajasta. Ruudun ärsyketulva on pienen lapsen kehittyville aivoille liikaa. Jopa taaperoille suunnatut ohjelmat voivat olla liian nopeatempoisia. Katsokaa ohjelmia vähitellen yhdessä aloittaen lyhyestä ajasta. Seuraa lastasi miten hän reagoi ja toimikaa sen mukaisesti. Lapsissakin on eroja,  toiset kestävät kuormituksen paremmin kuin toiset.

Aikuisen ja lapsen keskeinen vuorovaikutus ja arkinen kanssakäyminen ovat paljon tärkeämmässä roolissa, kuin digilaitteiden käyttö. Vuorovaikutuksessa lapsi harjoittaa kielellisiä, motorisia, tunne sekä vuorovaikutus taitoja. Ruutuaika vie tätä tärkeää aikaa vähemmäksi. Leikki-ikäinen pystyy jo paremmin käsittelemään näkemäänsä kuin pieni lapsi. Ohjelmat ja hahmot voivat olla lapselle tärkeitä ja olla osa leikkejä. Tässä voi avuksi ottaa tutut rutiinit. Lapsi tietää milloin voidaan katsoa mieliohjelmaa ja miten kauan se kestää.  

Tekeminen tasapainossa  

Tavallinen arkipäivä kannattaa jaksottaa niin, että lapsella on tarpeeksi leikkiä ja liikuntaa sekä unta ja lepoa. Kun kaikki osa-alueet ovat tasapainossa, on tv hetki tai peli mukavaa ajanvietettä. Isompien lasten kohdalla ruutuaikaa on vaikeampi rajoittaa ja vanhempien on hyvä olla tietoisia miten lapsi ruutuaikaansa viettää. Ruutu kuitenkin kuormittaa isonkin lapsen aivoja. Kannattaa seurata oman lapsen käytöstä ja sopia teidän perheelle sopivat omat pelisäännöt. Liiallisen ruutuajan huomaa lapsen käytöksestä, hän voi olla ärtynyt, levoton ja väsynyt. Keskittyminen voi olla vaikeaa ja kiukuttaa.

Kaikki tekeminen ei ole kuitenkaan passiivista, vaan media on todella hyvänä apuna oppimisen ja tiedonhaun näkökulmasta. Koululaiselle verkkoympäristöt tulevat tutuiksi ja oppiminen usein tapahtuukin verkossa. Tällaista ruutuaikaa ei ole tarpeen lähteä rajoittamaan.  

Aikuinen esimerkkinä  

Faktaa on, että nykyaikana ei pärjää ilman mediataitoja. On hyvä opettaa lapselle erilaisia taitoja ja laitteiden turvallista käyttöä. Mieti omaa ruutuaikaasi ja miten käyttäydyt laitteiden parissa. Oletko poissaoleva kun käytät laitteita? Viekö kännykän selaaminen liikaa aikaasi?  Lapset oppivat esimerkin ja keskustelun kautta erilaisia mediataitoja, ottamaan muita huomioon ja vastuullista julkaisemista eri sovelluksiin. Opeta lapselle verkossa samanlaisia taitoja kuin oikeissa kohtaamisissa. Muita kohdellaan kunnioittavasti ja ystävällisesti myös netissä.  

Yhdessä ruudun äärellä 

Digiaikana median käyttö on todella monipuolista. Ruutuaika on myös hauskaa, eikä ole tarpeen vain rajoittaa sitä tai tehdä siitä ikävää asiaa. Tehkää yhdessä lapsen kanssa kivoja asioita medioiden parissa.  

  • Ottakaa yhdessä kuvia ja videoita ja katselkaa niitä  
  • Viestitelkää perheen kesken 
  • Soittakaa videopuhelu ystävälle tai sukulaiselle  
  • Pelatkaa yhdessä ja oppikaa uutta. On paljon sovelluksia esimerkiksi kirjainten ja numeroiden oppimiseen.  
  • Pelatkaa liikkumiseen perustuvaa peliä. Tämä voi olla koko perheen hauska hetki!  

Lähteet https://www.mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/hyvinvointia-digiajassa/sopiva-ruutuaika/ 

https://neuvokasperhe.fi/artikkeli/miten-hallita-viriketulvaa/

Muuta luettavaa muualta

Matkailu avartaa

Koska viimeksi olit reissussa? Ja oliko matkasi suomalaisille tutulle Rodoksen saarelle, vai matkasitko pidemmälle, vai löysitkö jotain uutta koettavaa tästä Euroopasta? Toisaalta myös kotimaassa tapahtuu koko ajan ja esimerkiksi viihteelle.fi ja citylehti.fi kertovat näistä tasaisin väliajoin, molemmat hieman omalla tavallaan. Toisaalta taasen suomalaisten makuun on ollut jo vuosikymmeniä erilaiset Itämeren risteilyt niin Ruotsiin, Viroon kuin Saksaan – oletko sinä jo ehtinyt testata nämä pääreitit?

Entä sitten matkailu jouluna, vai onko joulu merkitty aina ja ainoastaan kotona ja sukulaisilla olemiselle? Suosittelemme viettämään edes yhden joulun matkoilla ulkomailla, jotta pääsette kokemaan millaista se joulu voi olla muualla.

Ja jos ajattelee harrastaminen kannalta, niin voihan siitä matkailusta löytää omien harrastusten kautta, vaikka minkälaisia uusia puolia, ei aina tarvitse tyytyä niihin perinteisiin matkakohteisiin. Tietenkin matkailussa on viime aikoina noussut paljon esille myös ilmastokysymykset, joita kannattaa välillä muistaa miettiä. Se ei tarkoita, että et enää saisi matkustaa, mutta voisit ottaa ilmaston paremmin huomioon oman arkesi päätöksissä ja tekemisissä.

Etsitkö uutta puhelinta itsellesi?

Etsitkö uutta puhelinta itsellesi, mutta et tiedä minkä puhelimen valitset? Tutustu gigantti puhelimet tai dna puhelimet aiheisiin ja saatat löytää itsellesi sopivan puhelimen itsellesi.

Garmin Venu 2 GPS – Älykello jolla voi soittaa ja paljon muuta

Garmin Venu 2 Plus GPS-älykello, jolla voit soittaa puheluita sekä käyttää yhteensopivan älypuhelimen virtuaaliavustajaa tekstiviestien lähettämiseen, kysymysten esittämiseen, jne. Näiden yhteysominaisuuksien lisäksi Garmin Venu 2-malliston GPS-älykelloissa on kattavat terveys-, hyvinvointi– ja liikuntaominaisuudet, mm. unen laadun pisteytys ja vinkkejä sen parantamiseen, stressitason seuranta, energiatason seuranta, Pulse Ox, naisen hyvinvointiominaisuudet ja paljon urheilu- ja harjoitteluvaihtoehtoja.


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

3 kommenttia artikkeliin ”Lasten ruutuaika ”

  1. Päivitysilmoitus: Perheen uni - eComfort

Vastaa