Asuntokauppa ja Seitsemän vuoden myytin murtuminen

Asuntokauppa ja Seitsemän vuoden myytin murtuminen

Kiinteistömaailman tuore selvitys osoittaa, että suomalaisten asuntojen omistusaika on pidentynyt merkittävästi. Mediaani omistusaika myynnin hetkellä on nyt yli kahdeksan vuotta, kun se aiemmin oli pitkään seitsemän vuotta. Keskimääräinen omistusaika on noussut lähes 12 vuoteen.

Asuntojen ja kiinteistöjen mediaani omistusaika myynnin hetkellä on jo yli kahdeksan vuotta, käy ilmi Kiinteistömaailman laajasta selvityksestä. ”Jälleen uusi konkreettinen luku kuvaamaan asunnonvaihdon patoumaa Suomessa”, toteaa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen.

Asunnonvaihtotahti on hidastunut, ja tämä vaikuttaa myös perheiden arkeen. Pidentynyt omistusaika saattaa esimerkiksi viivästyttää perheenjäsenten tilantarpeen tyydyttämistä, kuten lastenhuoneiden saamista tai muuttamista suurempaan kotiin.

Verovapauden vaikutus

Yksi yleinen harhaluulo on, että suomalaiset myisivät asuntonsa heti kahden vuoden verovapauden täytyttyä. Todellisuudessa asuntoja myydään eniten jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Perinnöksi saadut asunnot nostavat tätä lukua hieman.

Vaikka verovapaus vaikuttaa jonkin verran, suurin osa ihmisistä omistaa asuntonsa pitkään ja myy ne tarpeiden mukaan. Esimerkiksi vuosina 2021 ja 2022 asuntokauppojen määrä kasvoi, kun ihmiset halusivat hyödyntää poikkeuksellisen hinnannousun.

Omistusajan piteneminen kaikissa ryhmissä

Kiinteistömaailman aineisto, joka kattaa lähes 70 000 kauppaa, osoittaa, että omistusaika on pidentynyt kaikissa ryhmissä. Nopeimmin vaihtavassa neljänneksessä asunnon omistusaika on pidentynyt kolmen vuoden sijaan neljään vuoteen. Myös muissa ryhmissä omistusaika on pidentynyt vastaavasti.

Esimerkiksi toiseksi nopeimmin vaihtavassa neljänneksessä omistusaika on noussut seitsemästä kahdeksaan vuoteen. Tämä osoittaa, että asunnonvaihdon sykli on pidentynyt kautta linjan, eikä pelkästään taloudellisten syiden takia.

Tilastot vuosina 2018-2023

  • Nopeimmin vaihtavat asunnon alle 4 vuoden sisällä ostosta.
  • Toiseksi nopeimmin vaihtavat 8 vuoden sisällä ostosta.
  • Kolmanneksi nopeimmin vaihtavat 16 vuoden sisällä ostosta.
  • Hitaimmin vaihtavat yli 16 vuoden sisällä ostosta.

Perheiden asunnonvaihtotarpeet

Pitkään omistusajan nousuun vaikuttavat useat tekijät, kuten taloudelliset olosuhteet ja perheen tilanteet. Perheissä, joissa on esimerkiksi kouluikäisiä lapsia, voi asunnonvaihto viivästyä tarpeiden muuttuessa ajan myötä.

Pitkän omistusajan myötä perheet saattavat joutua mukautumaan tilapäisiin ratkaisuihin, kuten jakamaan huoneita tai muuttamaan tilapäisesti.

Kiinteistömaailma yrityksenä

Kiinteistömaailma on Suomen suurin kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee yli 500 ammattilaista. Yritys toimii myös Baltian maissa Ober-Haus -brändillä, jonka liiketoiminnan Kiinteistömaailma osti vuonna 2021.

Yrityksen tarjoamat palvelut kattavat laajan valikoiman kiinteistönvälityspalveluita, ja sen aineisto tarjoaa arvokasta tietoa suomalaisten asuntomarkkinoista.

Asunnonvaihtoaikataulun suunnittelu

Asunnonvaihdon aikataulua suunniteltaessa kannattaa ottaa huomioon omat tarpeet ja markkinatilanne. Pidempi omistusaika voi tarjota vakaamman taloudellisen pohjan, mutta myös mahdollisuuden hyötyä markkinanousuista.

Asunnon myynti- ja ostoaikatauluun vaikuttavat myös henkilökohtaiset elämäntilanteet, kuten perheen kasvu tai muutto työn perässä.

Tärkeitä huomioita asunnon myynnistä

  • Omistusaika: Pidempi omistusaika voi tuoda taloudellista vakautta.
  • Markkinatilanne: Hyödynnä markkinanousut ja suunnittele ajoitus huolella.
  • Perhetilanteet: Asunnonvaihto tarpeiden mukaan voi vaatia joustavuutta ja suunnittelua.

Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

  • Et sitoudu mihinkään
  • Se ei maksa sinulle mitään
  • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa