Aamulähdöt sujuviksi  

Aamulähdöt sujuviksi  

Jos perheessä on pieniä lapsia, voi aamun töihin ja päiväkotiin lähtö olla melkoinen urakka. Suurimmat haasteet voivat ilmetä lasten ollessa uhmaiässä, noin 2- 3 vuotiaana. Vaikka aamutoimet olisivat aiemmin menneet sujuvasti ja omatoimisesti, voivat lähdöt alkaa venyä lapsen saadessa omaa tahtoa. Tähän vaikuttaa tietysti lapsen luonne ja elämäntilanne muuten. Joskus tarvitaan enemmän vanhempien tukea ja toisinaan arki sujuu helposti itsestään. Jokainen tuntee itse parhaiten omat lapsensa, ja voi kuulostella onko hitaat aamutoimet merkki jostain muusta, väsymyksestä tai muusta harmituksesta päiväkodissa. Kannattaa keskustella pienten kanssa päivän tapahtumista.

Jos lähtö on kiirettä ja lasten hoputtamista, mieti rutiinit uusiksi. Mukava ja rauhallinen fiilis kantaa koko päivän, ja molemmilla on mukava lähteä päivän touhuihin. Panosta siihen, että tunnelma olisi rauhallinen. Jos huomaat että aamulla aika ei vain riitä, ennakoi aamutoimia jo edellisenä iltana. Katso seuraavan päivän sää, ja varaa säänmukaiset vaatteet mukaan valmiiksi. Pakkaa hoitoreppuun muutkin tarvittavat tavarat valmiiksi. Kun tiedät paljonko aamutoimet vievät aikaa, aloita vähän aiemmin, jotta Jos lähtö viivästyy ette ole myöhässä. Jos aamutoimet ovat haastavia, muista että vaiheet eivät kestä loputtomiin. Lasten kasvaessa uhmaiän yli, ovat he yleensä hyvinkin omatoimisia ja tekevät hommat sujuvasti. Seuraavaksi muutamia vinkkejä sujuvampiin aamuihin pienten lasten vanhemmille. 

Herätys 

 • Herää aiemmin, ja tee omat aamutoimesi ennen lasten herätystä. Kun olet saanut omat asiasi tehdyksi, kiire vähenee ja voit keskittyä lasten kanssa heidän aamutoimiin ja kiireettömään olemiseen  
 • Herätä lapset hyvissä ajoin  
 • Vanhemman rauhallinen olemus tekee tunnelman kiireettömäksi. Mieli pysyy hyvänä ja hommat sujuvat paremmin.  

Aamutoimet  

 • Jos esimerkiksi pukeminen tai aamiainen eivät meinaa onnistua, voi ikätasolle sopivasti antaa lapsen valita itse sopiva vaihtoehto. Voit laittaa ehdolle pari vaihtoehtoa joista lapsi saa itse valita mieluisen. Uhmaiässä lapsi saa hyvän kokemuksen, että häntä on kuunneltu ja hän osasi tehdä päätöksen itse. 
 • Muista antaa hyvää palautetta pienille, kun aamutoimet ovat sujuneet hyvin. Kehut vahvistavat myönteistä tekemistä.  
 • Joskus lapset unohtuvat leikkeihinsä tai muuhun tekemiseen, vaikka pitäisi olla jo menossa. Tällöin lasta voi kesken leikin jututtaa, ja juttelun lomassa ohjata haluttuihin aamutoimiin. Anna lapselle suoria ohjeita,  jotta hän tietää mitä häneltä seuraavaksi odotetaan.  

Kotoa lähteminen  

 • Jos ulkovaatteiden pukeminen tuottaa hankaluuksia, keksi samalla jotain joka vie huomion muualle. Leikitelkää yhdessä, laulut, lorut ja pelit voivat auttaa pitämään mielen iloisena. Ihan pienen lapsen kanssa voi auttaa jos puette esimerkiksi peilin edessä ja hassuttelette samalla.  
 • Jos lapsi kokee ikävää eikä haluaisi lähteä, pidä mielikuva yllä siitä kun tulet häntä hakemaan. Kerro milloin tulet, ja mitä teette kun palaatte kotiin. Kun lapsi tietää että on mieluista tekemistä päiväkodin jälkeen odottamassa, saattaa se helpottaa päivän erossa oloaikaa.  
 • Kun lähtö on mukava, jää mieli hyväksi koko päiväksi!  

Lähteet https://www.mll.fi/vanhemmille/vinkkeja-lapsiperheen-arkeen/miten-saada-aamulahdot-sujuviksi-lapsen-kanssa/ 


Löydä edullinen laina lainaaverkossa.fi ja Axolainan avulla

Axolaina vertaa puolestasi 2000 € – 60 000 € lainat

 • Et sitoudu mihinkään
 • Se ei maksa sinulle mitään
 • Saat parhaan tarjouksen
Klikkaa tästä ja pääset suoraan Axolainan lainatarjous-lomakkeeseen

Vastaa